Lees dit eerst

Terug naar Westerbork: een route voor de nieuwsgierige (tour)fietser

Fietsen: veelzijdig

Fietsen is een veelzijdige bezigheid. Je kunt meedoen aan wedstrijden, maar je kunt ook een toertocht maken waarbij het alleen maar belangrijk is dat je een traject aflegt. Fietsen kun je alleen, met een groep mensen die je kent, maar ook in een groep die je juist onderweg gaat leren kennen. Er zijn veel verschillende soorten fietsen, en ook de redenen waarom mensen gaan fietsen kunnen erg verschillen.

Recreatie

Soms ben je onderweg naar je werk, of naar school. Het kan ook gewoon een ontspanning zijn, bijvoorbeeld een vakantie. Als je onze route met die bedoeling wilt afleggen brengen de tips die je onder het kopje “recreatie” bij de verschillende routeplaatsen kunt vinden je vast wel op goede ideeën. Onder “recreatie” vind je ook de adressen en websites van VVV vestigingen en dergelijke.

Bijdrage aan de herdenking

Het doel kan ook zijn de afstand binnen een bepaalde tijd af te leggen, al dan niet met tussenstops. De Stichting Terug naar Westerdorp (TnW) heeft deze route weliswaar met een ander oogmerk ontworpen, maar wil wel degelijk ook gewoon een bijdrage leveren aan het pakket aan beschikbare uitdagende fietsroutes.
TnW (www.terugnaarwesterbork.eu) is een paar jaar geleden opgericht met de doelstelling een bijdrage te leveren aan de herdenking van 75 jaar vrijheid. Dat alles onder het motto “vrijheid krijg je niet voor niets, daar moet je je voor inspannen. De lessen uit het verleden nemen we mee naar de toekomst”. Sport kan daarbij een belangrijk hulpmiddel zijn om dit tastbaar te maken en in de praktijk te laten beleven.

Ontworpen als educatieve route

De fietsroute van Bergen Belsen naar Westerbork (of andersom) is daar een voorbeeld van. Iedereen kan deze route afleggen: ouders met kinderen, groepen vrienden/vriendinnen, leraren met leerlingen, fiets- of andere clubs of verenigingen etc. Natuurlijk kun je deze route als een prestatietocht zien waarbij je onderweg ook nog toeristische trekpleisters kunt bezoeken. De route is echter ontworpen als een educatieve fietsroute, en op grond daarvan zijn dus zowel de app als de ondersteunende informatie op onze website samengesteld. Daarbij wordt vooral aandacht besteed aan het fenomeen waardoor de Tweede Wereldoorlog zoveel anders was dan veel andere oorlogen: de systematische, grootschalige en op industriële wijze uitgevoerde moord op Joden (de Shoah of Holocaust), Sinti, Roma, homoseksuelen en andersdenkenden.

Steeds in ontwikkeling

De route concentreert zich vooral op gebeurtenissen die op en langs de voormalige spoorlijn tussen Westerbork en Bergen Belsen plaatsvonden. We realiseren ons zeer goed dat we daarbij lang niet volledig (kunnen) zijn. We nodigen iedereen die deze route volgt uit aanvullingen of verbeteringen aan ons te mailen. De route zal periodiek worden geëvalueerd en aangepast waarbij we graag gebruik maken van uw ervaringen. En dat geldt uiteraard ook voor de route zelf en alle recreatieve aspecten daarvan.