Tips

Deze route is zeker niet eenvoudig. Soms kun je je afvragen waarom de samenstellers het niet wat eenvoudiger hebben gemaakt. Maar, zoals al eerder aangegeven, het is opgezet als een educatieve fietstocht, waarbij we het tracéé van de oorspronkelijke treinroute van Westerbork naar Bergen Belsen zoveel mogelijk hebben gevolgd. En ook de uiteindelijke missie van “Terug naar Westerbork” heeft natuurlijk een rol gespeeld: Vrede en vrijheid krijg je niet voor niets, daar moet je je voor inspannen. Dus ook bij het afleggen van deze route. Daarom hier een paar opmerkingen. 

Wees voorbereid op lekke banden

Sommige wegen bestaan uit gravel. Dat kan snel een lekke band opleveren. Neem dus voldoende reparatiemateriaal mee, inclusief reserveband(en). En wees voorzichtig, zeker op natte kinderkopjes. Soms loopt de route een stukje over een zandweg. Dan hebben we ervoor gekozen dicht bij de spoorlijn te blijven in plaats van een omweg te maken. 

Bezoek aan Esterwegen

Voor degenen die Esterwegen willen bezoeken: de brug over de B 401 die het dichtst bij deze Gedenkplaats ligt was in september 2021 afgesloten. Naar verwachting duurt dat nog wel een tijdje, dus zul je een alternatief moeten vinden. Vertrouw daarbij niet te veel op de borden onderweg. Esterwegen is overigens zeer de moeite waard om te bezoeken.

Parkeren in Bergen-Belsen

Als je met de auto naar Bergen-Belsen gaat en die een tijdje op de parkeerplaats van het concentratiekamp wilt laten staan, neem dan contact op met de receptie van het Kamp. Het is lang niet altijd toegestaan daar ‘s nachts te parkeren. Overigens: parkeren is altijd op eigen risico.  

Bergen-Belsen en openbaar vervoer

Ga je met het openbaar vervoer naar Bergen-Belsen dan ben je, als je tenminste ook je fiets mee wilt nemen, aangewezen op station Celle. Te bereiken via Hannover. De afstand Celle – Bergen-Belsen is 25 km. Je kunt natuurlijk ook van Westerbork naar Bergen-Belsen fietsen.

De afstand van NS station Hooghalen naar Kamp Westerbork is 6 km.